Fethiye

FETHİYE

Kalabalık şehirlerin karmaşasından bıktıysanız, kendinizi doğanın ve denizin koynuna bırakmak için en doğru adres Fethiye.

Akdeniz’de gezilecek, görülecek yerler bakımından en zengin coğrafyaya sahip ilçe Fethiye’dir. Türkiye’nin cennet köşelerinden biri olan Fethiye hem denizi, hem doğası, hem de insanları ile sizi kendine hayran bırakacak. Sahip olduğu birçok koy, ada ve gezilecek yerleri ile zengin bir coğrafik yapıya sahiptir. Aynı zamanda huzur ve sessizlik arayanlar içinde doğru adres.

Doğal güzelliklerinin yanı sıra Fethiye çok eski çağlardan beri birçok kültüre ev sahipliği yapmıştır ve tarihi zenginlikleri ile dikkat çekmektedir.

Fethiye’ye Ulaşım?

Akdeniz bölgesinde yer alan Fethiye, Muğla’nın 13 ilçesinden en kalabalık olanıdır. Karayolu ile ulaşım sağlayabileceğiniz gibi aynı zamanda Dalaman havaalanını kullanarak ulaşım sağlayabilirsiniz. Dalaman havaalanı ve Fethiye merkez arası yaklaşık 44 kilometredir ve ortalama bir saat sürmektedir. Havalimanından Havaş ve ya Muttaş servislerini kullanabilirsiniz. Aynı zamanda rent a carlardan kiralayacağınız arabanız ile de şehir merkezine varabilirsiniz.

Gezilecek Yerler

Fethiye Çarşı

Fethiye Eski Şehir (Paspatur Old Town), Fethiye’nin eski yerleşim yeri olan Paspatur Çarşısının bulunduğu alandır buraya Fethiye’nin kalbi diyebiliriz. Dar sokakların, ahşap cumbalı şirin evlerin yer aldığı Paspatur Çarşısında, Osmanlı döneminden bu yana muhafaza edilmiş yapılar yer alıyor. 18. yüzyıla ait Eski Cami ve bugün hala hizmet veren Fethiye Hamamı bu yapılardan en önemlileri. Paspatur’da hediyelik eşya dükkânları, halı, deri, lokum, kuyumcu ve kıyafet mağazalarını bulabilirsiniz. Aynı zamanda eğlenmek için tercih edebileceğiniz birçok bar ve pub bulunmaktadır.

Fethiye ilçe merkezi, bir körfezin çevresinde konumlanıyor. Körfezin içerisinde iki farklı yat limanı ve sahil boyunca uzanan yürüyüş yolları bulunuyor. Gün batımında bu yürüyüş yollarında keyifli vakit geçirebilir aynı zamanda sahil bandı üzerindeki birçok restoranda yemek yiyebilirsiniz.

Fethiye’nin en gözde yerlerinden Balık Pazarında nefis bir deniz ürünleri ziyafeti çekebilirsiniz. Burada satılan taze balık ve deniz mahsullerini, seçtiğiniz bir mekânda müzik eşliğinde yiyebilirsiniz.

ÇALIŞ PLAJI

Fethiye merkeze 10 dk uzaklıkta yer alan Çalış Plajı, Fethiye’nin en ünlü plajlarından biri. Geniş, kumlu ve erişilebilir bir konumda olan plaj, Fethiye Körfezi’nin hoş manzarası ve su sporu olanakları için tercih ediliyor. Aynı zamanda sahil hattı boyunca birçok restoran, eğlence mekânı ve hediyelik eşya satan dükkânlar bulunuyor. Müthiş bir gün batımı ve cıvıl cıvıl bir akşam için tercih edilebilir. Aynı zamanda caretta carettaların koruma alanı olan plajda belli zamanlarda, carettaların denize doğru koşuşturmasına tanıklık edebilirsiniz.

Fethiye Tekne Turları

Fethiye’ye gelmişken tekne turu yapmamak olmaz. Fethiye merkezden ya da Ölüdeniz’den kalkan teknelerden birini seçip gün boyu denizin tadını çıkarabilir ve keyifli vakit geçirebilirsiniz. Sabah 10.30 akşam 18.00 arası süren turlar ile Şövalye, Yassıcalar, Kızılada, Tersane, Gemiler, Göcek, Zeytinli, Domuz, Delikli Adası gibi duraklara uğrayıp denizin tadını çıkarabilirsiniz.

Amintas Kaya Mezarları

Fethiye Kral Mezarları, Fethiye merkezde Fethiye Limanına 1,5 km mesafede yer alıyor. MÖ 4. yy Likya döneminde oyma ve işlemeler ile inşa edilen mezarlara ve lahit mezarlara 100’e yakın basamakla çıkılıyor. Bu mezarlar Fethiye’de bulunan en eski kalıntılardır. Kaya mezarlarının en ünlüsü ise Amintas Mezarlarıdır. Şehir ve deniz manzarasına sahip bu mezarlar gotik kemerli kapılarıyla ünlüdür. Kapıların çevresinde ölen şahsın yaşamını ve savaştaki başarılarını sembolize eden freskler bulunur.

Kayaköy

Hayalet köye benzetilen Kayaköy Fethiye’ye 8km uzaklıkta bulunmaktadır. Önce Rumlar sonra Trakyalılar tarafından terk edilmiş ve sessizliğe bürünmüştür. Tam beş bin yıllık bir tarihe sahiptir. Ne zaman kurulduğu tam olarak bilinmesede antik Karmillassos’un üzerinde 14. yüzyıldan başlayarak kurulmuş bir Rum yerleşimidir. Eski adı Levissi olan Kayaköy, 1922’deki nüfus mübadelesiyle Batı Trakya’daki Türklere ev sahipliği yapmıştır.

Tarihi bakımdan oldukça önemli olan bu şehiri zaman ayırıp gezmenizi tavsiye ediyoruz. Yerleşim olmayan şehirde kilise, konut, hastane, okul gibi birçok tarihi yapı bulunuyor.

Aynı zamanda eşsiz doğa manzarasında yürüyüş yapabilir, doğa ve tarih içinde eşsiz yemekler yiyebilirsiniz.

Gemile Adası

Gemile Adası’na (St. Nicholas Adası), Gemiler koyundan ya da Ölüdenizden tekne ile ulaşabilirsiniz. Doğası ile kendine hayran bırakan ada tarihte, Hristiyanların hac için Kudüs’e giderken Anadolu’da uğradıkları yerlerden biriydi ve sit alanı olduğundan yerleşime açık değil. Bugün ören yeri olarak geçen adada Bizans dönemine ait 11 bazilika tipi kilise, çok sayıda şapel, ev, depo, mezar ve sarnıçlar yer alıyor. Hem kalıntıları gezmek için hemde denize girmek için eşsiz yerlerden biri.

Afkule Manastırı

Kayaköy’e kadar gelmişken sonsuz deniz manzarasına sahip, denizden 400 m yükseklikte dik yamaca inşa edilmiş Afkule Manastır’ının kalıntılarını görmeden olmaz. Afkule Manastır’ı Kayakaköy’den Gemile koyuna giderken 3 km. kadar ileride, denize uçurumla inen bir tepede bulunmakta.

Afkule manastırı Ayios Elefterios denilen bir keşiş tarafından gözlerden uzak, inziva hayatı yaşamak için kayaların oyulmasıyla inşa edilmiştir. Girişin ücretsiz olduğu manastıra akşam saatlerinde giderseniz eşsiz günbatımını izleyebilirsiniz. Aynı zamanda İblis Burnu, Kurdoğlu burnu, hava uygunsa uzaklarda Rodos Adası bile görülebilir.

Katrancı Koyu

Katrancı Koyu, Fethiye’ye 16 km uzaklıkta bulunan çam ağaçları ile çevrili muhteşem bir koy ve tabiat parkı. Gözlerden uzak doğa içinde huzurlu bir yer arıyorsanız tercih edebileceğiniz bir koy. Sahilde bulunan minik kafe ve büfeler ile duş kabinleri misafirlerin rahat ve konforlu bir deniz keyfi geçirmesini sağlıyor.

Hisarönü

Hisarönü, Fethiye Merkez ile Ölüdeniz arasında kalan, Kayaköy’den araçla yolumuza devam edip çam ağaçlarının gölgesinde, tertemiz dağları aşıp, ulaşabileceğiniz bir eğlence durağıdır. Gece hayatı ile öne çıkan bölgede barlar sokağı, Çin restoranları, hediyelik eşya dükkanları ve eğlence mekanları bulunmaktadır. Konumu dolayısı ile her yere yakın, ulaşım yollarının kesişim noktasında. Her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği bölge bir İngiliz kasabasını andırmaktadır. Gece kulüpleri ve barlar yabancı turistler için bölgeyi renkli ve eğlenceli kılmaktadır.

Ölüdeniz

Avrupa’nın en iyi 10 plajından biri olan Ölüdeniz 2006 yılında Dünyanın En Güzel Plajı unvanını almıştır. Plaj Fethiye merkeze yaklaşık 9 kilometre uzakta yer alıyor.  Fethiye tatilinde, konaklama için tercih edebileceğiniz bölgelerden biri olan Ölüdeniz Fethiye merkezden kalkan minibüslerle yaklaşık 20 dakika sürüyor.

Destansı güzelliği ile büyüleyen bölgede, kumun ve güneşin en huzurlu halini şahit olacaksınız. Denizin masmavi büyüleyici tonunu, çam ağaçlarının huzur dolu yeşilini, gün batımındaki o efsane kızıllığını görünce hayran kalacaksınız. Ölüdeniz önünde nefis bir plaj ve mekânlarla dört dörtlük bir tatil rotası. Tekne turları, su sporları, yamaç paraşütü ofisleri, alışveriş mekânları, eğlence mekânları gibi birçok alternatif sunuyor. Lagün ve Belcekız plajıyla tertemiz, kristal berraklığında deniz, geniş kumsal, yemyeşil dağlar ve huzur sunuyor.

Ölüdeniz Lagünü, ‘Tanrı’nın Dünyaya Bağışladığı Cennet!’ olarak tanımlanan bir doğa harikasıdır. Ölüdeniz’de çam ağaçları ve tepeler ile çevrili olan lagün, koruma altında olan bir bölge. Ölüdeniz Lagünü ile Kıdrak Plajını kapsayan alan, bugün SİT bölgesi ve özel çevre koruma alanı. İsterseniz berrak denizin keyfini çıkarabilir ya da sıcak kumlarda mavi gökyüzünün ve yamaç paraşütünün keyfini çıkarabilirsiniz.

Belcekız Plajı, Kumburnu’nun birbirinden ayırdığı Ölüdeniz’in bir parçası, kumlu ve sığ plajın suyu turkuaz renginde ve tertemiz. Uzun kumsalıyla Belcekız Plajı, aynı zamanda Ölüdeniz turlarında çeşitli koylara geziler yapan teknelerin kalkış noktası. Yamaç paraşütlerinin iniş pisti bu plaj ile plaja paralel uzanan dükkânların ve restoranların önünde yer alıyor.

Babadağ ve Fethiye Yamaç Paraşütü

Fethiye’de seyahat denince ilk akla gelen yerlerden biri Babadağ. Paraşütle atlamayacaksanız bile görülmeye değer bir manzara sunan Babadağ’a mutlaka çıkmalısınız. Ölüdeniz yolunu takip ederseniz, 1700 m kadar çıkıp kendinizi bulutların üzerinde hissedeceksiniz. Yaşlı sedir ve kızılçam ağaçlarıyla kaplı Babadağ her sene yılın her mevsimi paraşüt tutkunlarına ve binlerce turiste ev sahipliği yapıyor. Kendi aracınız yoksa Ölüdeniz’den kalkan paraşüt firmaları ile görüşüp tepeye çıkmanız mümkün. Yol ortalama 30-40 dk sürüyor. Eğer paraşüt ile Ölüdeniz semalarında süzülmeyecekseniz, sonsuz gökyüzünü ve paraşütleri izleyebilceğiniz, manzaraya sıfır restoranda Babadağ’ın keyfini çıkarabilirsiniz.

Kelebekler Vadisi

Ölüdeniz’den masmavi denizi sağınıza alıp devam ederek ulaşabileceğiniz Kelebekler Vadisi ismini 80’nin üzerinde barındırdığı kelebek türlerinden alıyor. Aynı zamanda 1995’te birinci derecede sit alanı ilan edilen vadi Akdeniz Bölgesinin endemik bitkileriyle ünlü dağı Babadağ’ın eteklerini süsleyen ülkemizin en güzel 10 doğal güzelliğinden biri. Faralya mahallesinden başlayıp 50 metre yüksekten dökülen şelalesi ve bembeyaz kumsalıyla birçok yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapıyor.

Kelebekler Vadisi’ne gitmek için Ölüdeniz’den kalkan tekneleri kullanabilir ya da Faralya’dan Kelebekler Vadisi’ne dağ yolundan inebilirsiniz fakat bu yol meşakkatli ve tehlikeli. Kelebekler Vadisi’ne ulaştığınızda pırıl pırıl deniz sizi karşılayacak.

Faralya & Kabak Koyu

Denizden esen meltemin peşine düşerseniz yol sizi yeşil ve mavinin her tonunu barındıran yeryüzü cenneti Kabak Koyuna çıkaracaktır. Tarihi Likya Yolu üzerinde bulunan Kabak Koyuna, Fethiye veya Ölüdeniz’den kalkan Faralya dolmuşlarıyla veya yakın koylardan tekne kiralayarak ulaşım mümkün. Aynı zamanda koya inen bir patika mevcut. Yürümeyi göze alıyorsanız eşsiz manzaranın tadını çıkararak koya inmek mümkün. Faralya, merkeze 25, e Ölüdeniz için 10 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Kabak Koyu, üç tarafı dağlarla çevrili, kanyon biçimindeki derin bir vadi ve bu vadinin denize açılan çakıllı kumsalından oluşuyor. Kabak Koyunda eşsiz denizin yansıra çok sayıda, butik kafe ve restoran var.

Cennet Koyu

Kabak koyu ya da Kelebekler vadisinden kalkan teknelerle ulaşabileceğiniz Cennet Koyu adına yakışır ıssız ve bakir bir koy. Yeşil ve mavinin buluştuğu koyda Çam ormanlarının karşısında incecik kumlu bir plaj var. Sadece bir tane tesisin olduğu koy huzur ve sakinlik arayanlar için paha biçilemez.

Likya Yolu

Antik Çağ’da Likyalılar tarafından ticaret yolu olarak kullanılmış, Fethiye’den Antalya’ya uzanan Likya Yolu dünyanın en güzel manzaralarından birine sahip 540 kilometrelik yürüyüş rotasıyla dünyanın en iyi 10 uzun mesafeli yürüyüş rotasından biri olarak gösteriliyor. Her yıl profesyonel yürüyüş yapanların yanı sıra birçok turisti kendine çekiyor.

Likya, Anadolu’nun tarihi ve doğal zenginliklerini barındıran önemli noktalarından biri. Eski Devirlerde ‘Işık Ülkesi’ olarak adlandırılan bölgede antik kentler bulunuyor. Likya Yolunun birinci bölümünde Uzunyurt (Faralya) Köyü, Dodurga Köyü, Sdyma, Pınara, Letoon, Ksanthos antik kentleri ve incecik kumlarıyla eski bir liman kenti olan Patara yer alıyor.

İkinci bölümde ise Antiphellos, Apollonia, Simena, Myra, Limyra, Rhodiapolis, Gagai, Melanippe, Gelidonia, Edrassa, Olympos, Chimaera ve Phaselis bulunuyor.

Saklıkent Milli Parkı

Fethiye’de gezilecek yerler listesine eklenecek yerlerden biride 1996’da milli park ilan edilen Saklıkent Kanyonu. Fethiye’ye 50km mesafede olup Antalya il sınırında bulunan kanyona eğer kendi aracınız var ise ortalama 30-40dk, toplu taşıma ile gidecekseniz Fethiye merkezden ortalama 1 saatte gidebilirsiniz. Aynı zamanda Fethiye’den kalkan turlar ile de burayı ziyaret etmeniz mümkün.

Saklıkent Kanyonu 18 km uzunlukta, 600 m’yi bulan eşsiz bir kanyon içine gizlenmiş bir doğa harikası. Yer yer durgun, yer yer coşkulu akan kaynak suları ve çınar ağaçlarıyla hem dağcılık ve yürüyüş tutkunları için hem de turistler için yüzme imkânı sunuyor.

Aynı zamanda mesire alanı olarak kabul edilen bölgede pırıl pırıl akan suyun üzerinde kendinize balık ziyafeti çekebilirsiniz.

Tlos Antik Kenti

Saklıkent’e gelmişken Tlos Antik kentini görmeden olmaz. Tlos Antik Kenti Yaka Köyü sınırları içerisinde kalır ve Ksanthos Vadisi’nde bulunan önemli Likya kentlerinden biridir. Şehir merkezinden 42 kilometre uzaklıkta yer alır.

Üç yanı sarp kayalık düzlükte konuşlanmış Tlos Antik Kenti UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde yer alır ve bizi 11 bin yıl öncesine kadar götürür. Kanatlı at Pegasus ile kahramanı Bellerophontes’in yaşadığı yer olarak bilinen Tlos’taki kaya mezarları, klasik Likya mezar mimarisinin nadide örneklerinden biridir.

Yeşil Vadi

Fethiye merkeze en yakın vadi olan Yeşil Vadi, merkezden ortalama 20 km uzaklıkta. Yeşil Vadi’de 20 km’lik bir dağ yürüyüş yolu, gürül gürül akan çay ve yüzme olanakları bulunuyor. Ağaçlar altında taze balık yemek veya köy kahvaltısı için seçilebilecek huzurlu yerlerden biri.

Kadyanda Antik Kenti

Likyalılar döneminden kalan Kadyanda Antik Kenti Fethiye’ye ortalama 24 km uzaklıkta bulunan, kuşbaşı olarak Fethiye’yi gören antik kenttir. Hem Helenistik hem de Roma dönemi kalıntıları bulunan Kadyanda Antik Kentinde tiyatro, hamam, toprak altı sarnıç, koşu pisti, şehir duvarları gibi eserlerden oluşuyor.

Eğer doğa yürüyüşü yapmak isterseniz, 1992 yılında antik kente, daha rahat gezilebilmesi adına 2,5 kilometre uzunluğunda gezi yolu yapılmış

Göcek

Fethiye körfezi kıyısında kalan Göcek, Fethiye’ye 30 dk uzaklıkta küçük bir kasaba. Yeşilin ve mavinin birleştiği bu kasabada özellikle yat turizmi hakim.

Dünyanın en güzel koy ve büklerine sahip Göcek ekonomisi yat, tekne ve marina işletmesine dayanıyor.

Şirin alışveriş dükkânları ve kaliteli restoranları için gitmeye değer bir kasaba. Aynı zamanda buradan kalkan günübirlik tekne turları ile Fethiye Körfezindeki birbirinden enfes adaları ziyaret edebilirsiniz. Yassıca Adaları, Tersane Adası, Kleopatra Koyu, Bedri Rahmi Koyu ve Domuz Adası bunlardan bazıları. Aynı zamanda kalabalıktan hoşlanmıyorsanız ve rotanızı kendiniz belirlemek istiyorsanız özel tekne kiralama seçenekleri de var.